Saturday, December 10, 2011

13. loeng – Autoriõigused

Oleme jõudnud ajajärku, kus autoriõiguste rikkumine on lihtsam kui kunagi varem - piisab lihtsalt vaid sekundist ning mõnest klõpsust "hiirel", ilma, et peaks silmagi pilgutama. Massiline arvutikasutamine, ning sellest tulenevalt ka massiline internetikasutus, on kahtlemata kaasa toonud autoriõiguste ning litsentside variatsioonide kasvu, kuna võimalusi, kuidas teost kasutada, on palju: arvuti võimaldab teost kopeerida, muuta, isiklikku arvutisse alla laadida, teistele avaldada jne.

Minu kodutööks oli teose autoriõiguste ja litsentsidega seoses avaldada mingi omaloodud teos mõnes avatud sisu keskkonnas, ning määrata sellele CreativeCommonsi litsents, kui vajalik.

Avaldasin keskkonnas "Flickr" omaloodud pildi. Flickr on pildikeskkond, kus on võimalik teoseid (pilte) avaldada, ning ka teiste inimeste teoseid vaadata. Kuna avaldasin Flickris pildi, pidin ka määrama sellele CreativeCommonsi litsentsi. Mina valisin litsentsiks "Attribution"(Autorile viitamine), mis tähendab, et peab viitama teose autorile samal kujul, nagu seda on teinud autor või litsentsiandja (kajastades kasutatud teose autori nime, kui see on teosel näidatud, teose nimetust, avaldamisallikat jms). Ei tohi viidata teose autorile viisil, mis võib tekitada väärarusaama, et autor või litsentsiandja tõstavad teid või teie poolt teose kasutamist esile. Antud litsents lubab kõigil kasutajatel teost levitada, teha teosest kohendusi, töötlusi, tuletatud teoseid, lubatud on ka teose kasutamine ärilistel eesmärkidel - seda kõike muidugi, kui viidatakse ka algsele autorile.

Minu pildi leidab siit: http://www.flickr.com/photos/71814517@N03/

No comments:

Post a Comment